Pesto z grilovaného lilku

Poslední dobou mě baví fušovat do italské kuchyně. Nutí krotit tendenci vrazit do hrnce trochu z každé té skleničky, co mám v kredenci. Naučila mě, že fakt dobrý jídlo se dá pořídit z ingrediencí, na jejichž výčet stačí prsty na jedné ruce člověka bez vlasní cirkulárky.

Tak třeba bazalkové pesto. Bazalka, pinie, sýr, olej. Pesto ze sušených rajčat. V pátek mě popadla chuť na experiment, vymyslel jsem si tedy lilkové pesto. Vzhledem k úspěchu, se kterým se setkalo, rozhodl jsem se učinit sem záznam pro budoucí generace.

Recept píšu prvně a mám pocit, že bude dobré začít ingrediencemi. Dopředu upozorňuji, že mám trochu problém uvádět množství přesněji než výrazem tak akorát. Tak ten seznam: jeden lilek, olivový olej, špetka tymiánu, oregána a černého pepře a tvrdý sýr (Já jsem použil Gran Moravia. Ani se nepokoušejte dát do toho ten úpadek českého mlékárenství bez chuti a zápachu s názvem Eidam cihla.)

Lilek nakrájíme frontálně na kolečka necelý centimetr vysoká, potřeme olivovým olejem smíchaným s v hmoždíři rozšmelcovanou majoránkou, tymiánem a pepřem a vrazíme na gril. Grilujeme do puchýřů, na 275 stupňů pěkně zblízka tomu stačilo z každé strany něco přes deset minut. No, v každém případě, jakmile se vám do bytu probojuje první hasič, je jasné, že to už bylo moc. Grilovaný lilek necháme vychladnout.

Poté, co dáme vařit slanou vodu na špagety (z těch, co se dají běžně koupit  Garofalo nebo v nejhorším Agnesi, žádný ksindl za patnáct korun), nastrouháme na jemno tak pět deka sýra (já ho zpráškovávám v mixeru, proto přišel tento krok na řadu takhle brzy) a jmeme se mixovat grilovaný lilek. Vznikajícímu kentusu zpočátku musíme trochu pomáhat od stěn mixeru a postupně přidáváme olej. Jakmile dosáhneme požadované blemcavosti, vrazíme tam většinu sýra a necháme promísit. Uvaříme špagety, slijeme, vrátíme do hrnce a ihned vmícháme obsah mixeru. Ideální je kombinace silikonové stěrky v jedné ruce a vidličky v druhé. Přiklopit pokličkou a protřepat se mi moc neosvědčilo. Obsah rozhodíme na dva talíře, poprášíme zbytkem sýra a jdeme to sežrat. A s Jaroslavem Haškem řečeno, když vám někdo řekne, abyste tam dali bazalku, tak mu dejte přes držku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *