Na Google Maps jsem sepsal své hodnocení restaurace Popular v Hradci Králové. Tady je.
Popular byl v Hradci dlouho známý rozvážkou nejlepší pizzy ve městě. Měl jsem mu dost dlouho za zlé, když pizzu přestal nabízet, a díval jsem se trochu s despektem na nabízený mix japonské a italské kuchyně. Despekt pominul, když jsem se dozvěděl, že každá z částí onoho mixu je postavena na fundovaném šéfkuchaři a že je na osobě šéfkuchaře vlastně postavená velká část image podniku. Takže jsme se to v půlce listopadu vydali vyzkoušet. A nelitovali jsme ani trochu.
Menu působí velmi konzistentním dojmem. Apeniny i Japonsko mají vlastní, barevně odlišené desky, takže si můžete vybrat obor a nebýt rozptylováni. My jsme se rozhodli pro Itálii. Nabídka neobsahovala žádné českokotlinské pseudoitalské pecky, podle složení jídel se tu nepracuje s náhražkami. Menu je příjemně stručné ale současně dostatečně rozmanité.
Jako předkrm jsme vybrali Formaggio di capra a Krémovou polévku z pečené dýně s medem, šalvějí a čerstvou smetanou. Servírka nezapomněla pochválit náš výběr, doporučila to správné víno i nealkoholické pivo, dodala časový odhad objednávky, který se podařilo dodržet. Oběma položkám nebylo co vytknout.
Jako hlavní jidla jsme zvolili Krémové italské risotto s pravými liškami a plátky parmské šunky a Crostini z italské ciabatty gratinované kozím sýrem Saint Maure. Salát měl úspěch. Rizoto bylo geniální. Zase jsem po čase neměl pocit, že to doma dokážu uvařit lépe.
Zakončili jsme dezerty Tumulo di Cioccolato con Mascarpone a Creme brulee z čerstvých vanilkových lusků. Oboje naprosto v pořádku.
Všechny chody byly čistě a vkusně servírované, jídlům nebylo co vytknout. Obsluha se o nás po celou dobu starala, v podniku sice hrála hudba, ale celkem neutrální a s rozumnou hlasitostí. Interiér působí decentně, všude je čisto, nic nás neobtěžovalo.
Popular je podle mého názoru v současné době, minimálně co se kuchyně týče, jednička ve městě. Věřím, že stavět image na osobě šéfkuchaře je přesně to, co tady chybí. Do této restaurace bych se nebál přivést na večeři i hosty zvyklé na poměrně vysoký standard.